Ο Τρικαλινός που “απογείωσε” την Advent-Technologies

Η Advent-Technologies,  είναι μια νεοφυής  εταιρία   που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα στο χώρο της δυναμικής ενεργειακής αγοράς. Ξεκίνησε το 2006 ως μια start-up προηγμένης τεχνολογίας με ιδέα του Τρικαλινού  δρ.  Βασίλη Γρηγορίου , γιο παλιού σχολικού ιατρού που έβλεπε πολλά χρόνια μπροστά αναπτύσσοντας καινοτόμες ιδέες στο τομέα της ενέργειας.

Ο Βασίλης Γρηγορίου αποφοίτησε από το Β Λύκειο Τρικάλων- συμμαθητής και φίλος του μικροβιολόγου Πάρη Πλιάτσικα, του Αχ Παπαναστασίου και άλλων της ίδιας γενιάς,  έχει ακόμα και σήμερα ισχυρούς δεσμούς με την πόλη μας. Σπούδασε  χημικός στο πανεπιστήμιο Πατρών, έγινε διδάκτωρ φυσικοχημείας, ερευνητής, εφευρέτης τεχνολογιών. Οι σπουδές στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν στο πανεπιστήμιο του Ντιουκ όπου και πήρε διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στη φυσικοχημεία, υπήρξε ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον των ΗΠΑ, κατά το 1994, έχοντας λάβει την υποτροφία (NRSA). Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει διατελέσει διευθυντής και πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών  , πρόεδρος της Ένωσης για την Εφαρμοσμένη Φασματοσκοπία και συμμετέχει ως Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (και τον τομέα Μελλοντικών και Αναδυόμενων Τεχνολογιών .

Η ΕταιρίαAdvent-Technologiesδημιουργήθηκε από δική του ιδέα και  δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη τεχνολογίας κυψελών καυσίμου (fuel-cells) με σκοπό την παραγωγή ενέργειας από υδρογόνο, έχει κάνει σημαντικά άλματα τα τελευταία χρόνια και  είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο, «τρέχοντας» μακρόπνοα επενδυτικά πλάνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Προτεραιότητα όπως επισημαίνει στις συνεντεύξεις του ο Τρικαλινός CEO είναι η  καθαρή, ασφαλής, βιώσιμη και προσιτή ενέργεια,  που προέρχεται από το υδρογόνο, το μοναδικό στοιχείο  που μπορεί να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα ειδικά στους τομείς      της βιομηχανίας (παραγωγή χάλυβα, , τσιμέντου, λιπασμάτων, διυλιστήρια κλπ.), αλλά και στα μεγάλου όγκου οχήματα (φορτηγά, πλοία) και πιθανόν αργότερα ακόμα και στ’ αεροπλάνα.

Οι δύο αυτοί τομείς συμβάλλουν πολύ περισσότερο από τα επιβατικά αυτοκίνητα στην κλιματική κρίση (παράγουν πάνω από 30% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα) και την μόλυνση του περιβάλλοντος. Σε αυτούς τους τομείς είναι αδύνατον να αντικαταστήσουμε την ενέργεια που χρειάζονται με μπαταρίες, και είναι απαραίτητο να βρούμε ένα εναλλακτικό καύσιμο κι αυτό  είναι το πράσινο υδρογόνο.

Με περισσότερες από 150 πατέντες στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου, έχουμε ολοκληρώσει 38 έργα Έρευνας και Ανάπτυξης που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, αλλά και σε εθνικό επίπεδο από τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε, ανέφερε ο κ. Γρηγορίου σε πρόσφατες δηλώσεις του, ενώ επεσήμανε επίσης   πως σκοπός της Advent είναι να αντιστρέψει το brain-drain από το οποίο υποφέρει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και να το μετατρέψει σε brain-gain, φέρνοντας πίσω στην χώρα, γνώση και δυνατότητες που έχασε τα προηγούμενα χρόνια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις