Vertigo. ή η απώλεια ισορροπίας του πολιτικού στερεότυπου

(Γιατί η πρόταση Ανδρουλάκη είναι απολύτως δημοκρατική)

 

Γράφει ο Χρήστος Αντ. Λάππας, πρ. Δήμαρχος Τρικκαίων

 

Η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη, ότι μετά τις εκλογές και εφόσον του δοθεί η τρίτη διερευνητική εντολή ,θα προσπαθήσει το Αυτονόητο ,σύμφωνα με το Σύνταγμα και την συνήθη Ευρωπαϊκή κανονικότητα. Τον σχηματισμό Κυβέρνησης συνεργασίας στη βάση προγραμματικής συμφωνίας των κομμάτων ,που θα αποτελούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Πρόταση που εκπορεύεται πρωτίστως από τον σεβασμό της Λαϊκής Εντολής και της ωριμότητας των κομμάτων για διάλογο και λύσεις των προβλημάτων της Κοινωνίας.

Και γιατί αυτή η αυτόχρημα Δημοκρατική πρόταση προκάλεσε vertigo στο κυρίαρχο πολιτικό και επικοινωνιακό κατεστημένο, στην καθεστηκυία πολιτική αντίληψη; Γιατί τόσος πανικός, γιατί τόση φρενίτιδα εξοστρακισμού και φοβικής υστερίας στην κυρίαρχη συστημική ενημέρωση; Γιατί η πιθανή συνεννόηση των κομμάτων υποδαυλίζει τον φόβο για αποσταθεροποίηση και ακυβερνησία;

Αν και είναι πρόσφατη η εμπειρία από Κυβερνήσεις συνεργασίας και πολιτικής σταθερότητας, αν και είναι πάνκοινη η διαπίστωση, ότι θα βγαίναμε γρηγορότερα από τα μνημόνια, αν υπήρχε συνεννόηση τού πολιτικού συστήματος και είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση για να θεραπευθούν η πολιτική στασιμότητα και οι χρόνιες παθογένειες.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα γιατί τόσος πανζουρλισμός, γιατί τόση πανσπερμία απόψεων, γιατί τόση προσπάθεια απαξίωσης τού Αυτονόητου;

Είναι η πρόταση που ενισχύει το θεσμό -κόμμα απέναντι στον αρχηγό, που ενισχύει την συλλογικότητα απέναντι στην αυθεντία και τις διάφορες εκφράσεις Της (από τον Μωϋσή… έως τον…δεν ήξερα, δεν έμαθα, δεν γνώριζα),η κυριαρχία της κριτικής σκέψης απέναντι στην τυφλή υπακοή στον ηγεμόνα. Είναι πολιτισμικά η ολοκλήρωση του μετέωρου βήματος από τον βαλκάνιο εθνοκεντρισμό στην Ευρώπη, από τον αρχηγό αφέντη στον Λαό κυρίαρχο και με σεβασμό στις αποφάσεις του. Είναι η πρόταση που ενισχύει τον διάλογο, τη διαφάνεια και την λογοδοσία, την ενσυναίσθηση και την εμπιστοσύνη των Πολιτών στο πολιτικό σύστημα και την Δημοκρατία. Διευρύνει και κάνει πιο διαφανή τα κέντρα των αποφάσεων, από τον στενό κύκλο των ελίτ της Μεταδημοκρατίας (οικονομικό και επικοινωνιακό κατεστημένο και αυτοδύναμος Πρωθυπουργός).

Δεν είναι αυτό που μας έφθασε ως εδώ, στο πελατειακό και αναποτελεσματικό κράτος, στην κοινωνία των μεγάλων ανισοτήτων της φοροδιαφυγής και της υποανάπτυξης, ή μάλλον της ανάπτυξης της υποανάπτυξης.

Είναι, ότι οι 8 στους 10 πολίτες δεν εμπιστεύονται τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία!!!.Είναι η διαπίστωση για ακόμη μια φορά-πάντα ευκολόπιστος και πάντα προδομένος.

Είναι η αιτία που η συστημική, αλλά στρατευμένη ,ενημέρωση βγήκε στα κάγκελα από την πρόταση Ανδρουλάκη.

Ψηφίζουμε Πρωθυπουργό ,που ξέρει να κρατάει το τιμόνι και τη φούσκα του επιτελικού κράτους (αν και πιάστηκε αδιάβαστος στα μεγάλα ζητήματα-πανδημία(ίδια θνητότητα στις ΜΕΘ και εκτός ΜΕΘ),δεν ήξερε για τις υποκλοπές και τα όσα προηγήθηκαν τού τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών) αντί για προγράμματα και δημοκρατικά κόμματα.

Σύμφωνα με ναυαρχίδα της συστημικής ενημέρωσης η προτροπή είναι: να γλυτώσουμε από τα «τέρατα» στην Κυβέρνηση, καλό θα ήταν να τα αποφύγουμε και στην αντιπολίτευση ,διότι το τελικό ζητούμενο, είναι πως θα κυβερνηθεί η Χώρα, κι όχι φυσικά από κάθε λογής τυχάρπαστους και τυχοδιώκτες(χωρίς εισαγωγικά).

Και η υποκρισία συνεχίζεται-με την παραδοχή: η Δημοκρατία είναι και οφείλει να είναι ένα καθεστώς καθαρότητας και σαφήνειας. Και ως εκ τούτου οι κομπίνες (ναι οι κομπίνες)πρέπει να την αφήνουν αδιάφορη και ανεπηρέαστη.

Αλλά και η μεγάλη πολιτική κομπίνα, με το 22%του εκλογικού Σώματος, να παίρνεις Κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Αυτό δεν πρέπει ούτε να μας επηρεάζει, αλλά να είναι και επιθυμητό!!

Κι αν ο Λαός δεν συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις, θα τον πειθαναγκάσουμε να συμμορφωθεί!! Τόσος σεβασμός στη Λαϊκή κυριαρχία. Γιατί εδώ είναι Βαλκάνια, δεν γίναμε Ευρώπη!!

Αυτά τα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στο χώρο της συστημικής ενημέρωσης. Όταν από ελεγκτές της εξουσίας, προφητεύουν τις επιθυμίες της. Όταν από την ενημέρωση της Κοινωνίας συμβάλλουν στη χειραγώγησή της και στο σφάξε με αγάμ ν’ αγιάσω, όταν έχει διαταραχθεί η ισορροπία ,ανάμεσα στο ιδιοκτησιοκρατικό καθεστώς(οικονομική ελίτ και ΜΜΕ) και το πολιτικό σύστημα .

Χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμη για το Δημοκρατικό αυτονόητο; Τον σεβασμό και αποδοχή της Λαϊκής ετυμηγορίας.

Μήπως τελικά η λύση βρίσκεται στο αυτονόητο; Ο Λαός να ταράξει το πολιτικό σύστημα στη Συνεργασία (για να θυμηθούμε τον Ηλία Ηλιού: Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα!!

Θα κλείσω με μια αποφθεγματική ρήση: ο φόβος και η ανάγκη είναι το επιχείρημα των τύραννων και το πιστεύω των σκλάβων!!

Τρίκαλα2/4/2023

Σχετικές δημοσιεύσεις