Το Αποτρόπαιον (Γιατί συνιστούν υφαρπαγή ψήφου οι πρόωρες εκλογές) – Γράφει ο Χρήστος Αντ. Λάππας, πρ. Δήμαρχος Τρικκαίων

Πληθαίνουν οι αναφορές στα ΜΜΕ για εκλογές.

Είναι γιατί ζούμε, μία οιονεί Μετά-Δημοκρατία -την Μιντιακή Δημοκρατία- όπου τα ΜΜΕ , εν πολλοίς βάζουν την πολιτική ατζέντα και με την αγαστή συνεργασία των δημοσκοπήσεων, να ζήσουμε κι αυτό το αποτρόπαιον.

Σε πείσμα της Πολιτικής Λογικής και παρά τις Συνταγματικές προβλέψεις, μπορεί να βρεθούμε μπροστά ,από φιλελεύθερη Δημοκρατική άποψη, στο αδιανόητο. Παρά τους όρκους Πίστης, στο σεβασμό στους Θεσμούς, στο κεντρώο πολιτικό προφίλ του Μητσοτάκη, τίποτα δεν αποκλείει, να γλιστρήσει στην Οβιδιακή μεταμόρφωση -βλέπω τα καλύτερα, κάνω τα χειρότερα!!! Έωλα επιχειρήματα, κυκλοφορούν πολλά, ιδιαίτερα από το χώρο της παραπολιτικής. Με την προκήρυξη εκλογών, ο Μητσοτάκης, μπορεί: να προκαλέσει την εξόντωση(!!) του ΣΥΡΙΖΑ, τον πλήρη εκ-Μητσοτακισμό της ΝΔ -απέναντι σε παλιές βαρωνίες, και να ζητήσει, νωπή Λαϊκή εντολή, για την αντιμετώπιση της κορονοϊκής κρίσης, κερδίζοντας συγχρόνως μία παράταση της Κυβερνητικής του θητείας .Επιπρόσθετα, τερματίζει την πολιτική αστάθεια με το κάψιμο της Απλής Αναλογικής.

Είναι άκομψο και ανήθικο πολιτικά, είναι πολιτικός Στρουθοκαμηλισμός, να επιδιώκεις την πολιτική σταθερότητα, εισάγοντας την Χώρα, σε πολιτική αστάθεια (ενδεχόμενο, αν όχι βέβαιο, δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με πιθανή την εμφάνιση, δεύτερου κύματος κορονοϊού, οι εκλογές, με την Κυβερνητική απραξία, θα βαθύνουν την Οικονομική κρίση και θα υπονομεύσουν καθοριστικά την πολιτική και κοινωνική συναίνεση).

Πέρα από τα παραπάνω, υπάρχει ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης, που προσδίδει,στις πρόωρες εκλογές χαρακτηριστικά πολιτικού καιροσκοπισμού. Είναι γνωστή εδώ και χρόνια, η άποψη του Έριχ Φρόμ από τη μελέτη του Γερμανικού Ολοκληρωτισμού -Ο φόβος μπροστά στην Ελευθερία- ότι οι κοινωνίες μπροστά σε μία αβεβαιότητα, κάτω από ψυχολογικές και κοινωνικές συνθήκες, μπορεί να υποταχθούν στο φασισμό. Προς επίρρωση της παραπάνω άποψης έρχεται η γνώμη του Giorgio Agamben -Ιταλού φιλοσόφου- ότι, μία κοινωνία που ζει σε μία συνθήκη έκτακτης ανάγκης, δεν μπορεί να είναι ελεύθερη κοινωνία.

Το συμπέρασμα είναι, ότι πρόωρες εκλογές σε συνθήκες κορονοϊκής αβεβαιότητας και ανασφάλειας, συνιστo;ynουσιαστικά, υφαρπαγή ψήφου. Το αντέχει αυτό το μεταρρυθμιστικό -κεντρώο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη; Ίδωμεν!!!

Τρίκαλα 17/5/2020

Από τον ΔΙΑΛΟΓΟ Τρικάλων 18/5/2020

Σχετικές δημοσιεύσεις