Το Αιγαίο, το Ιόνιο, τα ψάρια – Γράφει ο Ηλίας Σιαφάκας

Θα θυμάστε το ευφυολόγημα «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του». Έμοιαζε σουρεαλιστικό, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν ήταν και τόσο.

Προς αναλογική επίρρωση, η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Που προσδιορίστηκε, αφού πρώτα υπήρξε «λεόντειος» συμβιβασμός για τα αλιεύματα.

Ασφαλώς δεν είναι φρόνιμο να θεωρούμε πανάκεια δια πάσαν νόσο, την προαναφερθείσα συναλλαγή. Ούτε βέβαια να επιχειρούμε να βάζουμε «πολλά αυγά στα καλάθια», κυοφορούμενων αντίστοιχων διευθετήσεων, με Αλβανία και δη με την Αίγυπτο.

Τα σχετικά δεδομένα πάντως με την Τουρκία είναι πιο σύνθετα, πολύπλοκα και ανησυχητικά. Το πλέγμα των διμερών σχέσεων, εσχάτως, ποσοτικά και ποιοτικά, έχει επιδεινωθεί.

Δεν μας χωρίζουν μόνο η ιστορία και η γεωγραφία. Επιδρά καθοριστικά και η απτή σημερινή πραγματικότητα, η οικονομικο-πολιτική.

Προδήλως διανύουμε δύσκολους καιρούς. Με ευθύνη κυρίως των ανατολικών «συμμάχων» – της λυκοφιλίας του ΝΑΤΟ.

Η πολιτική του κατευνασμού, της «εξημέρωσης του θηρίου», φαίνεται πως εκμέτρησε το ζην.

Η στωικότητα, η αναμονή, λειτουργούν πλέον σωρευτικά σε βάρος μας. Παγιώνονται καταστάσεις, ενάντια στην ειρήνη στην περιοχή.

Επιβάλλεται ένα άλλο δόγμα -εδραίο και συγκυριακό συνάμα- στα Ελληνοτουρκικά.

Με ενεργητική πολιτική, ολιστική στρατηγική, ευελιξία στον τακτικισμό. Με ρεαλισμό και χρονισμό. Χωρίς μαξιμαλισμούς, αλλά και με εξοβελισμό αυτισμού και στρουθοκαμηλισμού.

«Ο απών έχει άδικο» υπογράμμιζε ο Ταλεϋράνδος -αλήθεια ποιος δεν θάθελε να τον ακούει απέναντι στον Μέτερνιχ στο συνέδριο της Βιέννης…

Αυτό ακριβώς ισχύει -και θα πρέπει να καθορίζει- τη σχέση μας με την Τουρκία.

Παρουσία παντού, παντοιότροπη. Ανάλυση και σύνθεση. Άρνηση σθεναρή αλλά και πρόταση στεντόρεια. Συμμαχίες, εντός και εκτός προβλέψεων.

Πολυμερής κινητικότητα και δράση. Ρεαλιστική και επεξεργασμένη. Όχι όπως αυτή στο θέμα της Λιβύης, όπου η κοντοθωρία μας οδήγησε στο λάθος…

Υ.Γ. Με ρήσεις του Γληνού και Δελμούζου, απάντησε στη Βουλή, στις επικρίσεις για το ν.σ. για την Παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης. Αλλάζουν οι εποχές, μετά την αποφράδα διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Σχετικές δημοσιεύσεις