Σωτήρης Γοργογέτας – Άξιος πρεσβευτής της λαϊκής μας παράδοσης!

Ο Σωτήρης Γοργογέτας αναδείχθηκε ο καλύτερος παραδοσιακός τραγουδιστής στις Η.Π.Α.

 

Θριαμβευτική εμφάνιση με χρυσούς τίτλους και διακρίσεις στο Φεστιβάλ Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών στο Φοίνιξ της Αριζόνα

 

 

Γράφει ο Σωτήρης Κύρμπας

 

 

Βιώνοντας μια περίοδο όπου στον ελλαδικό χώρο ο στίχος του Γιώργου Σεφέρηόπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει”, από τα 1936, αποκτά μια τραγική και συνάμα θλιβερή επικαιρότητα, κάποιοι επιπλέον στίχοι, πολύ πιο πρόσφατοι, μας έρχονται στον νου αναλογιζόμενοι την πορεία και την συνεχή παρουσία του συμπολίτη Σωτήρη Γοργογέτα στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου, της χώρας αλλά και του απανταχού Ελληνισμού.

Είναι αυτοί του βάρδου Διονύση Σαββόπουλου που στα 1989 έγραφε και μελοποιούσε, θέλοντας να αναδείξει την μιζέρια (αν όχι την κατάντια) της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας: “…κι ενώ εδώ θα ζούμε καταρρεύσεις, ο έξω Ελληνισμός θα προχωρεί και φως και μουσική μιας άλλης σκέψης στη μείζονα Ελλάδα θα εκραγεί στους Πανέλληνες!”.

Έχοντας πλούσια παρακαταθήκη την δημοτική παράδοση και τον λαϊκό μας πολιτισμό ο Σωτήρης Απ. Γοργογέτας πέρασε το προηγούμενο διάστημα τον Ατλαντικό και με φώτα και την δημώδη μουσική στις “βαλίτσες” του κυριολεκτικώς μεγαλούργησε!

 

Μεταλαμπαδεύοντας το φως και την μουσική μας παράδοση

 

Ο συμπολίτης μας βρέθηκε καλεσμένος στο Oakland του San Francisco των Η.Π.Α. για να τραγουδήσει δημοτικά τραγούδια με την κομπανία του, για τα χορευτικά συγκροτήματα με τίτλο “Titanes” (εφηβικό) και “Enomeni” (μεγάλο) από τις 5 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2023.

Από τις 16 έως τις 20 Φεβρουαρίου η κομπανία με επικεφαλής τον συμπολίτη μας Σωτήρη Γοργογέτα μετέβη στο Φοίνιξ της Αριζόνα για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό χορευτικών συγκροτημάτων με την ονομασία Folk Dance and Choral Festival (Φεστιβάλ Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών) που διοργανώθηκε στο Hotel Sheraton της πόλης. Στην διοργάνωση αυτή συμμετείχαν 110 συνολικά χορευτικά συγκροτήματα από κάθε περιοχή ή πολιτεία των Η.Π.Α.

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 το βράδυ σε κατάμεστο θέατρο 4.000 θέσεων δόθηκαν τα βραβεία. Το χορευτικό “Titanes”, στην κατηγορία Intermediate κατέλαβε την πρώτη θέση και τα χρυσά μετάλλια. Αντίστοιχα χρυσό μετάλλιο κατέκτησε και ο Σωτήρης Γοργογέτας με την κομπανία του!

Το χορευτικό “Enomeni”, στην κατηγορία Adv Senior, κατέλαβε την τέταρτη θέση ανάμεσα σε 110 συνολικά χορευτικά συγκροτήματα, όπως προαναφέραμε.

Εκεί όμως που ο Σωτήρης Γοργογέτας ξεχώρισε στην μεγάλη αυτή διοργάνωση ήταν που  αναδείχθηκε από τους κριτές του Φεστιβάλ ο καλύτερος παραδοσιακός τραγουδιστής (ανάμεσα σε 300 διαγωνιζόμενους μουσικούς) κατακτώντας το πρώτο βραβείο και το χρυσό μετάλλιο της διοργάνωσης!

Επιπλέον ο χοροδιδάσκαλος Danny Staveris (ομογενής με καταγωγή από την Κεφαλονιά) των δύο χορευτικών συγκροτημάτων (“Titanes” και “Enomeni”) κατέκτησε το πρώτο βραβείο (χρυσό μετάλλιο) ως ο καλύτερος χοροδιδάσκαλος ελληνικών παραδοσιακών χορών!

Η κομπανία που έπαιξε στα δύο χορευτικά συγκροτήματα αποτελούνταν από τον Σωτήρη Γοργογέτα (τραγούδι), τον Δημήτρη Λεβέντη (κλαρίνο), τον Αχιλλέα Χαχάμη (λαούτο), τον Dan Cantrell (ακορντεόν) και τον Romen Shopov (ντέφι).

Το χορευτικό “Titanes” χόρεψε τραγούδια και χορούς από την περιοχή της Κόνιτσας του νομού Ιωαννίνων και το μεγάλο χορευτικό “Enomeni” χόρεψε τραγούδια και χορούς από το Γαρδίκι και το Χαλίκι του νομού Τρικάλων.

 

Με τον χοροδιδάσκαλο Danny Staveris των δύο χορευτικών “Titanes” και “Enomeni”

του San Francisco και τα βραβεία που κατέκτησαν.

 

Σωτήρης Γοργογέτας και Danny Staveris επί σκηνής χορεύοντας το βλάχικο τραγούδι “Ντόου Λάι Φιάτι” (Δυο κορίτσια όμορφα).

 

Η κομπανία των δύο χορευτικών από δεξιά: Δημήτρης Λεβέντης, Αχιλλέας Χαχάμης, Σωτήρης Γοργογέτας, Romen Shopov και Dan Cantrell.

 

Το χορευτικό “Titanes” από το San Francisco με τα χρυσά μετάλλια και τους επικεφαλής συντελεστές της μεγάλης επιτυχίας.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ.  Ελπιδοφόρος με Ελληνόπουλα των Η.Π.Α. στην σκηνή του θεάτρου

του ξενοδοχείου Sheraton στο Φοίνιξ της Αριζόνα.

 

Το χορευτικό “Enomeni” επί σκηνής χορεύοντας και τραγουδώντας το Ασπροποταμίτικο τραγούδι “Μια Κυριακίτσα Βάγκιω ’μ το πρωί”.

 

Το μεγάλο χορευτικό “Enomeni” με τους συντελεστές και τα βραβεία που κατέκτησαν στον διαγωνισμό.

 

Πλημμύρισε… Ελλάδα το Φοίνιξ της Αριζόνα μετά τον θρίαμβο της ελληνικής παράδοσης στο Folk Dance and Choral Festival.

 

Ενθουσίασε και ξεσήκωσε  ακόμη και τους κριτές  του Φεστιβάλ με τους χορούς του το χορευτικό “Enomeni”

και φυσικά ο Σωτήρης Γοργογέτας δεν προέβαλε καμμία… αντίσταση στο κάλεσμα από τον χοροδιδάσκαλο να χορέψει!

 

 

Μια ζωή αφιερωμένη στον λαϊκό μας πολιτισμό

 

Ο Σωτήρης Αποστόλου Γοργογέτας γεννήθηκε το 1940 στα Τρίκαλα.

Το 1958 αποφοίτησε από το Λύκειο Τρικάλων “Γ. Τσιλιμίγκα” και το 1962 από την Ανωτέρα Σχολή Τηλεπικοινωνιών Αθηνών ως Τεχνολόγος Μηχανικός. Υπηρέτησε στο στρατό ως έφεδρος αξιωματικός Διαβιβάσεων (1963-64). Το 1965 εισήχθη στον ΟΤΕ με εξετάσεις, ως τεχνολόγος μηχανικός στη σχολή μετεκπαιδεύσεως Τηλεπικοινωνιών.

Αργότερα αποφοίτησε και από την Ανωτέρα Σχολή Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ. Με έδρα την Αθήνα εργάστηκε για έξη χρόνια σε ολόκληρη την Ελλάδα ως μελετητής εναερίων και υπογείων υπεραστικών καλωδίων, ως μηχανικός μετρήσεων επικοινωνιών κ.λπ. Υπηρέτησε ως Προϊστάμενος του Τεχνικού Τμήματος ΟΤΕ Ν. Τρικάλων (τρία χρόνια) και συνταξιοδοτήθηκε το 1996.

Παράλληλα με την υπαλληλική του ιδιότητα ανέπτυξε πλούσια πολιτιστική δράση.

Χορωδός (τενόρος) στις παγκοσμίου φήμης χορωδίες, “Χορωδία ΟΤΕ Αθηνών” και “Λαρισαϊκή Χορωδία” από το 1965 έως το 1992, με πολλές διακρίσεις και βραβεία σε Ελλάδα, Ευρώπη, Η.Π.Α., Καναδά.

Ιδρυτής, πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Μορφωτικού-Λαογραφικού Συλλόγου Γαρδικίου Αθαμάνων Τρικάλων από το 1979 μέχρι το 2010, με τον οποίο έχει πραγματοποιήσει πάνω από 200 επίσημες εκδηλώσεις.

Συνεργάτης της ΕΤ-1 έχει πραγματοποιήσει μαζί της 9 ντοκιμαντέρ για την περιοχή Ασπροποτάμου με θέματα από την Λαϊκή μας Παράδοση. Είναι παραγωγός, κάμεραμαν και σκηνοθέτης πολλών ντοκιμαντέρ με θέματα από τη φύση και την Παράδοση του Ν. Τρικάλων, που παίχθηκαν και παίζονται κατά καιρούς από τους τηλεοπτικούς σταθμούς TRT, TV-10, TV-ΘΕΣΣΑΛΙΑ, TV-ΚΟΣΜΟΣ κ.ά.

Παραγωγός και παρουσιαστής της ζωντανής πολιτιστικής εκπομπής “Φύση και Παράδοση”,

κάθε Σάββατο, με δικά του ντοκιμαντέρ, κατά τα έτη 1998-99, στο τηλεοπτικό κανάλι TV-10.

Παραγωγός και παρουσιαστής της ζωντανής ραδιοφωνικής εκπομπής “Αντανακλάσεις, από το παρελθόν”, που μεταδίδονταν από τον Ραδιοφωνικό σταθμό “Άγιος Οικουμένιος” 102 FM, από το 2004 μέχρι το 2014.

Ως ερασιτέχνης φωτογράφος έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις φωτογραφίας στα Τρίκαλα (6 φορές), Αθήνα, Πειραιά, Ιωάννινα, Μέτσοβο, Λάρισα, Ανώγεια Κρήτης, Γαρδίκι Ασπροποτάμου (2 φορές), Bressuire Γαλλίας (27-31 Μαρτίου 1998) κ.ά. Έχει τραβήξει μέχρι σήμερα πάνω από 200.000 φωτογραφίες και 10.000 έγχρωμες διαφάνειες (slides).

Από το 2010 μέχρι σήμερα μετέχει στο Δ.Σ. του Λαογραφικού-Χορευτικού Ομίλου Τρικάλων “Ο Ασκληπιός”, ως Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος.

Από το 1987 έως το 1993 μετείχε στο Δ.Σ. του Φιλολογικού Ιστορικού Λογοτεχνικού Συνδέσμου Τρικάλων (Φ.Ι.Λ.Ο.Σ.), όπου υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος.

Επιπλέον μετείχε: Από το 1989-1991 στο Δ.Σ. της Καλλιτεχνικής Χορωδίας Τρικάλων (Τασίας Κασιώλα), την περίοδο 1982-1986 στην Καλλιτεχνική Επιτροπή του Δήμου Τρικκαίων, από το 1999-2001 στο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αιθήκων, από το 1999 μέχρι το 2009 στο Δ.Σ. του Εκδρομικού-Μορφωτικού Ομίλου Τρικάλων (ΕΜΟΤ) και για το

διάστημα 2003-06 εξελέγη Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αιθήκων.

Ως ερασιτέχνης τραγουδιστής κατέγραψε, συνέλεξε, μελέτησε και τραγούδησε πολλά δημοτικά τραγούδια της περιοχής Ασπροποτάμου. Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του δημοτικού τραγουδιού στο κλαρίνο, όπως οι: Σωτήρης Σγούρος, Γιώργος Βούκιας, Φούλιας Καραγιώργος, Κώστας Φιλίππου (Καρακώστας), Σπύρος & Βασίλης Αναστασίου, Νίκος Φιλιππίδης, Γρηγόρης Καψάλης, Πέτρος Λούκας Χαλκιάς κ.ά.

Έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα 65 CD και 55 βιβλία.

Έχει λάβει μέρος σε επιστημονικά-λαογραφικά συνέδρια και σεμινάρια με σχετικές εισηγήσεις και ανακοινώσεις. Έδωσε διαλέξεις με προβολή διαφανειών (slides) με θέματα από τη φύση και την Παράδοση.

Έχει ταξιδέψει σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και έχει συλλέξει υλικό μελετών με προσωπικές καταγραφές και φωτογραφίες.

Δημοσίευσε άρθρα, μελέτες, οδοιπορικά σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες.

Έχει ταξιδέψει επίσης σε όλη την Ευρώπη, Η.Π.Α., Αφρική και έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς πολλές ταξιδιωτικές εντυπώσεις.

Αρθρογράφος στην εφημερίδα “Πρωινός Λόγος” Τρικάλων από το 1997 έως το 2002, στην καθημερινή στήλη “Μνημεία-Πόλεις-Φύση-Παράδοση του τόπου μας”.

Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στο λαϊκό πολιτισμό από Δήμους, Πολιτιστικές Πανελλήνιες Ομοσπονδίες, Πολιτιστικούς Συλλόγους και από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, με μετάλλια, πλακέτες και διπλώματα. Τιμήθηκε ακόμη και από τον Δήμο Ανωγείων Κρήτης για την ανεκτίμητη πολιτιστική του δράση και προσφορά στην Ελλάδα.

Στον τόπο μας τιμήθηκε από τον Δήμο Αιθήκων, την Αδελφότητα Γαρδικιωτών Αθήνας-Πειραιά και τον Ευεργετικό Σύλλογο Γαρδικίου.

Ο Σωτήρης Γοργογέτας είναι όντως η προσωποποίηση και η ζώσα λαϊκή και δημοτική παράδοση του τόπου μας!

 

Ο Σωτήρης Γοργογέτας με τα τρόπαια στα γραφεία του “Διαλόγου”

ανάμεσα στον εκδότη Δημήτρη Κρούπη και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Κύρμπα.

 

 

(Πρώτη δημοσίευση : Εφημερίδα “διάλογος” , 20/03/2023)

 

*Τίτλος κεντρικής φωτό:

Ο Σωτήρης Γοργογέτας με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε με το εφηβικό χορευτικό “Titanes” καθώς και με το βραβείο του πιο αυθεντικού παραδοσιακού τραγουδιστή στο Folk Dance and Choral Festival στο Φοίνιξ της Αριζόνα.

Σχετικές δημοσιεύσεις