Ναι, τελικά έχουμε σύγκρουση πολιτισμών – Γράφει ο Σωτήρης Κύρμπας

Ούτε 48 ώρες δεν διήρκεσε η… εκεχειρία των σεισμών (και των νεκρών) σε Σάμο και Σμύρνη καθώς η Τουρκία ανακοίνωσε νέα έξοδο του Oruc Reis για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου. Το γεγονός μας επαναφέρει στην αδήριτη πραγματικότητα η οποία θα φθάσει στο ζενίθ τις επόμενες μέρες και ίσως σε κανονική στρατιωτική εμπλοκή, κυρίως αμέσως μετά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Η ολιγοήμερη ανάπαυλα των προηγούμενων ημερών δίνει περιθώρια να θέσουμε ορισμένα θέματα (όχι μόνο όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά) στην θέση τους.

 

Παρακολουθήσαμε το προηγούμενο διάστημα τον Ερντογάν να επιτίθεται συνολικά στην Ευρώπη λέγοντας ότι “εσείς” γεννήσατε τον φασισμό και τον ναζισμό. Πλήρης παραποίηση της ιστορίας: Ο Χίτλερ πολλάκις τόνιζε και θεωρούσε τον Κεμάλ Ατατούρκ ως δάσκαλό του προσθέτοντας ότι “…ο Μουσολίνι ήταν ο πρώτος του μαθητής και εγώ (σ.σ. ο Χίτλερ) ο δεύτερος”. Ο Ατατούρκ αποτέλεσε τον εμπνευστή του Χίτλερ τόσο στις γενοκτονίες των Αρμενίων και Ελλήνων, και στην διαμόρφωση του καθεστώτος του με βάση εθνικιστικές, ολοκληρωτικές και μισαλλόδοξες θεωρίες, όσο και στην αναθεώρηση της Συνθήκης των Σεβρών όπου ο Χίτλερ “πάτησε” για να αναθεωρήσει κι αυτός απ’ την πλευρά του την Συνθήκη των Βερσαλλιών και να εφαρμόσει την δική του επεκτατική πολιτική του “ζωτικού χώρου” που οδήγησε στον Β’ ΠΠ. Πολύ διαφωτιστικό και με πλειάδα τεκμηρίων επί του θέματος το βιβλίο του Stefan Irhig “Ατατούρκ και Ναζί. Δάσκαλος και μαθητές στην εφαρμογή του ολοκληρωτισμού”.

 

Εξαιρετικά διαφωτιστικός (όσον αφορά την μουσουλμανική και κυρίως Ερντογανική) επιχειρηματολογία σύμφωνα με την οποία η αποικιοκρατία και ο ιμπεριαλισμός είναι κακός δαίμονας του μουσουλμανικού κόσμου, αυτός που “οπλίζει” τα χέρια των μακελάρηδων κατά χριστιανικών στόχων κυρίως στην Γαλλία, είναι και ο “δικός” μας Κορνήλιος Καστοριάδης στο βιβλίο του “H άνοδος της ασημαντότητας”: “… η αποικιοκρατία σε αρκετές αραβικές χώρες διήρκεσε στη χειρότερη περίπτωση 130 χρόνια (αυτό συνέβη στην Αλγερία, 1830-1962). Όμως οι ίδιοι αυτοί Άραβες, πριν από την αποικιοκρατία των Ευρωπαίων, είχαν υποστεί για πέντε (5) αιώνες το ζυγό των Τούρκων. H τουρκική κυριαρχία στην εγγύς και τη Μέση Ανατολή αρχίζει τον 15ο αιώνα και τελειώνει το 1918. Αλλά οι Άραβες και οι Τούρκοι κατακτητές τους, που ήταν ομόθρησκοί τους μουσουλμάνοι, δεν μιλούν ποτέ για την κυριαρχία αυτή… η ίδια η αραβική κουλτούρα βασίστηκε στις κατακτήσεις, την εξόντωση και τη λίγο έως πολύ βίαια επιβολή της ισλαμικής θρησκείας στους κατακτημένους πληθυσμούς”.

 

Στο μέτωπο του κορονοϊού πολύ “στοχευμένα” ξεχάσαμε το πώς οι χώρες της Άπω Ανατολής απ’ όπου προήλθε, οι χώρες δηλαδή του κομφουκιανού πολιτιστικού προτύπου -όχι μόνο η Κίνα με την κατασταλτική παρουσία του κράτους- αλλά η Ταϊβάν, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα κατόρθωσαν, με την αυτοπειθαρχία και την αίσθηση της συλλογικότητας, να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την πανδημία και τις οικονομικές της συνέπειες. Στις δυτικές κοινωνίες, όπου κυρίαρχο έχει γίνει ένα ατομικιστικό, ανεύθυνο, ηδονιστικό μοντέλο, οι ίδιοι οι πολίτες, όταν βρίσκονται μπροστά σε συνθήκες άγνωστες στην ιστορική τους εμπειρία, ακολουθούν συχνά μια αυτοκαταστροφική λογική. Αντί να εγκαλούμε τις κυβερνώσες ελίτ για καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων, να επιμένουμε στα μέτρα μείωσης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και μεγάλης ενίσχυσης των κλάδων που πλήττονται, μας φταίνε οι μάσκες και το κλείσιμο των μπαρ… Είναι συγκλονιστικά τραγικό το γεγονός ότι το 46% των Ελλήνων πιστεύει πως διογκώνεται τεχνηέντως ο αριθμός των νεκρών (πόσο διογκωμένος μπορεί να είναι ο αριθμός των 631 άραγε;) μόλις δεύτεροι παγκοσμίως σε δυσπιστία μετά τη… Νιγηρία.

 

Η εικόνα του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρη Μπουραντώνη με την κρεμασμένη ταμπέλα στο λαιμό που έγραφε “αλληλεγγύη στις καταλήψεις” δεν θυμίζει απλώς τις διαπομπεύσεις και τις εκτελέσεις που έκαναν οι νεότουρκοι και μετέπειτα οι ναζί. Παραπέμπει ευθέως σε ανάλογες πρακτικές Τζιχαντιστών που φωτογραφίζουν ή βιντεοσκοπούν τα θύματά τους πριν τους αποκεφαλίσουν. Δεν είναι καθόλου τυχαία η κοινή όσμωση έως και θαυμασμός αυτού του “αναρχικού” χώρου με τους Ισλαμοφασίστες.

 

Υποδειγματική του τρόπου που πρέπει αντισταθούμε στον νέο επερχόμενο Μεσαίωνα είναι και πάλι η Γαλλία: Στο τέλος του φετινού Αυγούστου, ένα 17χρονο κορίτσι από τη Βοσνία που ζούσε με την οικογένειά του στην Μπεζανσόν, είπε στους γονείς της πως ήταν ερωτευμένη και ήθελε να παντρευτεί έναν Σέρβο Χριστιανό. Εκείνοι δεν αρκέστηκαν σ’ ένα απλό “όχι”, αλλά την ξυλοκόπησαν άγρια και της ξύρισαν τα μαλλιά της. Μαζί τους, στον ξυλοδαρμό συμμετείχαν τα τρία της αδέλφια και δύο θείοι.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αποφάσισε την απέλαση τόσο των γονιών, όσο και των αδελφών και των θείων της, οι οποίοι έχασαν όλα τα προνόμια (αλλά και επιδόματα) που τους παρέθετε η γαλλική νομοθεσία. Η νεαρή θα μείνει στην Γαλλία μαζί με τον αγαπημένο της.

Σχετικές δημοσιεύσεις