“Μαμά κοιμήσου, θα αργήσω”…

Γράφει ο Σωτήρης Κύρμπας

 

Ο Τάσος από την γειτονική Καρδίτσα σπούδαζε στο τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου επέστρεφε μετά το τριήμερο των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας. Είχε πάρει το τρένο από την Καρδίτσα, το απόγευμα της Τρίτης. Στον σταθμό στα Παλαιοφάρσαλα, μπήκε στην μοιραία αμαξοστοιχία προκειμένου να φτάσει στην Θεσσαλονίκη.

Ήθελε να τελειώσει την σχολή του και μαζί με τον αδελφό του τον Γιώργο να φροντίσουν τα κτήματα της οικογένειας στο χωριό. Όταν δεν μελετούσε και δεν δούλευε στην οικογενειακή επιχείρηση, του άρεσε να φεύγει με την μοτοσικλέτα του στον κάμπο.

Λίγα λεπτά πριν τις 11 το βράδυ της περασμένης Τρίτης είχε επικοινωνήσει με την μητέρα του λέγοντάς της “μαμά κοιμήσου, θα αργήσω”.

Όχι μόνο άργησε, αλλά ούτε καν έφθασε στο σπίτι του…

 

 

Τούτες τις ημέρες που το βαρύ πένθος πέφτει πάνω σε όλους μας δεν δύναμαι να σκεφτώ ή να αναφερθώ σε τίποτε άλλο, αναλογιζόμενος πως στην θέση του Τάσου θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε από τα δικά μας παιδιά. Εξάλλου όλα τα παιδιά που χάθηκαν είναι ούτως ή άλλως δικά μας παιδιά, “κυκλοφορούν” μέσα στο σπίτι μας, μαθαίνουμε τα θλιβερά “νέα” τους νυχθημερόν.

Ένα πέπλο πένθους έχει επικαλύψει κάθε ελληνικό σπίτι.

Τέτοιου μεγέθους εθνική τραγωδία δεν προσφέρεται για καυγάδες και επικοινωνιακούς χειρισμούς. Θεωρώ πάντως δικαιολογημένη την οργή των νέων που νοιώθουν πως το “πάμε και όπου βγει”, όντως τους αφήνει απροστάτευτους ακόμη και για την ίδια την ζωή τους.

Έχω την αίσθηση πως οι πραγματικές ευθύνες για την ανείπωτη αυτή τραγωδία (πέραν των ανθρώπινων λαθών των φυσικών προσώπων) θα αποδοθούν τελικώς. Είναι τόσο πολύ βαθύ το τραύμα στο σύνολο της κοινωνίας που δεν επιτρέπει επιφανειακές ή επιδερμικές συγκαλύψεις. Πόσο μάλλον για κομματικές αντιπαραθέσεις που κατά την ταπεινή μου γνώμη κάθε άλλο παρά σεβασμό στην μνήμη των αδικοχαμένων και των πενθούντων αποδίδουν.

Προς το παρόν πενθώ για τα παιδιά από την Λάρισα, την Καρδίτσα, τα κορίτσια από την Καλαμπάκα, τα Γιαννιτσά, την Κύπρο και όλους όσους χάθηκαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης στα Τέμπη.

Σχετικές δημοσιεύσεις