Λοιμός – Γράφει η Συγγραφέας Ελένη Σταθοπούλου

Λαμπρή 2020! Δεν είναι σαν τις άλλες! Δεν έχει πασχαλιές, λεμονανθούς, βιόλες, βάγια, ύμνους Μεγάλης εβδομάδας, αναστάσιμες καμπάνες και κόκκινα αυγά! Είναι αλλιώτικη! Ενέσκηψε πανδημία! Λοιμός στη γη ολάκερη!

Βιολογικός πόλεμος! Έπεται του οικονομικού!  Οι χώρες μετρούν μέρα με τη μέρα νεκρούς και αριθμοί ανακοινώνονται από κάθε μεριά! Ο κορονοϊός είναι το όπλο που σπέρνει τον θάνατο στους εκλιπόντες και τον τρόμο στους επιζώντες!

Οι τελευταίοι κλείστηκαν με αυστηρά μέτρα στα σπίτια τους! Πολιορκημένοι όλοι τού φόβου που διαχύθηκε στην οικουμένη από τα  ΜΜΕ! Η ζωή έξω στους δρόμους των πόλεων και των χωριών πάγωσε σε μια βουβή πόζα πανικού! Ο πλανήτης σώπασε και τα πάντα νεκρώθηκαν! Αγκαλιές, χάδια κι αγγίγματα δεν επιτρέπονται! Μάσκες, γάντια κι απολυμαντικά είναι άκρως απαραίτητα!

Δεν ταξιδεύουν πια, δεν γιορτάζουν, δεν χαίρονται! Ο ένας μακριά από τον άλλον! Οι άνθρωποι τής υγείας στα νοσοκομεία και στις μονάδες παλεύουν ηρωικά! Η αλληλεγγύη τρέχει από πόρτα σε πόρτα για τους αναγκεμένους!  Οι κοινωνίες συνηθίζουν να ζουν, να δουλεύουν και να μορφώνονται στα σπίτια τους! Όλοι στο θανατικό είναι ίσοι και η αλαζονία των δυνατών δοκιμάζεται! Ίσως την επαύριον δοκιμαστεί  και  το αντιανθρώπινο οικονομικό μοντέλο τής παγκοσμιοποίησης!

Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει μετά την λήξη τής καραντίνας! Μήπως αυτή αποδειχθεί δούρειος ίππος για μια σκοτεινή εποχή υφαρπαγής τής ελευθερίας τής ιδιωτικής ζωής κι επιβολής ανελεύθερων καθεστώτων. Για μια επιστροφή στον Μεσαίωνα με τον στερημένο δικαιωμάτων άνθρωπο ; Ίσως, όμως, και να συντελέσει στη συντριβή τού παλιού διεφθαρμένου κόσμου και φανεί στα συντρίμμια το λυκαυγές μιας νέας, ανθρώπινης και δικαιότερης κοινωνίας! Ίδωμεν! Καλή Ανάσταση!

Ελένη Σταθοπούλου

    Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 63 τής τρίμηνης εφημερίδας “Θουρία”

Σχετικές δημοσιεύσεις