Ημέρες και έργα του κορωνο-ισμού

Του Ηλία Σιαφάκα

 

Συσσωρεύτηκε πολύ ύλη -όπως θάλεγαν οι παλιοί υλατζήδες των εφημερίδων- οπότε αδήρητη η αξιολόγησή της.

Ως πλέον επίκαιρο -οιονεί πρωτοσέλιδο- η κόπωση και δη ο εφησυχασμός των πολιτών. Είθε να μην καταστούν αυτεπίστροφα.

Στα πιο εδραία τώρα, αυτά που ήδη έχουν καταγραφεί ή προοιωνίζονται.

  1. Δόθηκε πρωταρχική σημασία στις αντοχές του εν πολλοίς ρηγματωμένου συστήματος υγείας. Ορθολογικά… πετυχημένα.
  2. Η υπηρεσιακή -όχι η κυρίαρχη- καμαρίλα-γραφειοκρατία, υπέστη πλήγματα. Ελέω ψηφιοποίησης που ήταν αναγκαία. Υφίσταται δε και άλλες αναγνώσεις.
  3. Προφανώς ο εθνικισμός, το μοντέλο κράτη-έθνη, αναβαθμίστηκε σε βάρος του διεθνισμού, του φεντεραλισμού.
  4. Στον τομέα της οικονομίας –συλλήβδην- τα πράγματα είναι μαύρα και άραχνα. Κυρίως για τους ασθενέστερους.
  5. Στο εργασιακό πλέγμα σχέσεων, τα δεδομένα είναι ακόμα χειρότερα. Προφανώς σε βάρος των εργαζομένων. Μεσαίωνας δρομολογείται.
  6. Χρονική λυδία λίθος για την αγορά ο προσεχής χειμώνας. Που ίσως είναι ο πιο επιδραστικός από τον αντίστοιχο ρώσικο στους ναπολεόντιους καιρούς.
  7. Ο Μεγάλος Αδελφός -του Όργουελ στο 1984- ήλθε για να μείνει. Η δυστοπία θα εμπεδωθεί, θα ελέγχει -έτι περαιτέρω- τις σκέψεις μας.
  8. Στα καθ’ υμάς, οι ψευδαισθήσεις για την όποια παραγωγική μονολιθικότητα, για ακόμα μια φορά, τρώθηκαν. Η πορεία του τουρισμού με τα άνεργα γκαρσόνια αλλά και τα χρεωμένα αφεντικά το καταδεικνύει.
  9. Γλυτώσαμε τα υγειονομικά χειρότερα, επειδή οι ειδικοί επικράτησαν των κόκκινων. Οι γιατροί-τεχνοκράτες των πολιτικών λόμπι, των συντεχνιών.
  10. Ένα νέο Μνημόνιο -όπως ευφημιστικά και αν βαπτιστεί- είναι προ των πυλών. Και ασφαλώς δεν το αποκάλυψε ο ανεκδιήγητος που διακοπεύει στην Αίγινα.
  11. Για το άνοιγμα των σχολείων, όλων των βαθμίδων, τη λύση θα την δώσει το ξίφος που κόβει τον γόρδιο δεσμό. Προδήλως υπάρχει διχογνωμία λοιμωξιολόγων και πολιτικών – οι αναφορές Γεραπετρίτη είναι δηλωτικές.
  12. Το γκροτέσκο της εποχής. Οι επιστήμονες προσμένουν ίσως κάποιο θαύμα και οι μεταφυσικοί σταυροκοπιούνται ελπίζοντας στην επιστήμη!
  13. Αναμφίβολα σε εύθετο χρόνο θα υπάρξει απολογισμός των πεπραγμένων. Και απόδοση-επιμερισμός ευθυνών, λαθών, παραλείψεων, αστοχιών και συμπαρομαρτούντων.
  14. Οι επόμενες μέρες, μετά κορωνοϊσμού, οψέποτε επέλθουν, θα βρουν τους ανθρώπους διαφορετικούς. Νοσοφοβικούς, όχι πιο ανθεκτικούς. Διαλλακτικότερους στο όλον, υστερόβουλους στο απτό.
  15. Αναπόφευκτα, αναστοχασμοί, ενδοσκοπήσεις δεν θα αποφευχθούν. Που όμως δεν θα οδηγήσουν, ούτε σε νέους κώδικες αξιών, ούτε σε νέο ανθρωπότυπο ή οικονομοπαραγωγικές σχέσεις.
  16. Η αποστασιοποίηση -η κοινωνική- έχει ήδη εισβάλλει στη ζωή μας. Η μπρεχτική, ως πολιτικό πρόταγμα, θα παραμείνει άγνωστη, ελιτίστικη, απούσα.

Οι ψαράδες θα συνεχίσουν να ψαρεύουν, οι ποιητές θα γράφουν ποιήματα. Όχι όμως για να ερμηνεύσουν, πολλώ δε για να αλλάξουν τον κόσμο.

Πιθανότατα, το “καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ” θα ακούγεται πιο στεντόρεια από ποτέ. Και ο ευτυχισμένος Σίσυφος θα παραμείνει μόνο μια προτροπή στο ομότιτλο έργο του Καμί…

Πηγη: Εφημερίδα Διάλογος 27/04/2020

Σχετικές δημοσιεύσεις