Για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα της εφιαλτικής περιπέτειας

“Η επιχείρηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ προχωρά κανονικά… αρχές Μαϊου θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών… το ΕΣΥ άντεξε, αντέχει και θα αντέχει, με τη συνδρομή των στρατιωτικών νοσοκομείων και του ιδιωτικού τομέα…” δήλωσε την 27/3/21 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η απελευθέρωση θα μπορούσε να προχωρήσει πολύ καλύτερα, πολύ ασφαλέστερα, με πολύ λιγότερους θρήνους και θύματα της εφιαλτικής περιπέτειας.

Άν η Κυβέρνηση δεν έδειχνε ανεμελιά, ολιγωρία, αβάσταχτη ελαφρότητα μετά το 1ο κύμα της πανδημίας. Αν σέβονταν τις υποδείξεις των μαχητών του ΕΣΥ και των Κομμάτων της αντιπολίτευσης. Άν αντιλαμβάνονταν οτι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για 6 μηνη εθνική διαχείριση της μάχης με τη πανδημία και για παράλληλο μορατόριουμ απο κυβερνητικές προκλήσεις,  θα έφερνε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Αν δεν επαφίονταν στις δικές της ιδεοληψίες, αγκυλώσεις, παλινωδίες. Αν κατανοούσε οτι οι μαζικές προσλήψεις μόνιμων λειτουργών του ΕΣΥ – οι περισσότερες κλίνες ΜΕΘ – η ενίσχυση του ΕΣΥ θα ήταν πιο ωφέλιμη και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και για τις ανάγκες της οικονομίας – της αγοράς – της επιχειρηματικότητας – της εργασίας – του τουρισμού – της ποιότητας ζωής… Αν συνειδητοποιούσε οτι το καθήκον της δεν ήταν να αντέξει απλά το ΕΣΥ στις ασφυκτικές πιέσεις που οδηγούσαν σε διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, αλλά  και στο να γίνει το ΕΣΥ να γίνει πολύ πιο θωρακισμένο, μετά απο μια περιπέτεια που συνεχίζει να συγκλονίζει την ανθρωπότητα.

Τα καθήκοντα αυτά συνεχίζουν να βρίσκονται μπροστά μας. Η επιτάχυνση των εμβολιασμών προφανώς θα επιτρέψει να ελπίζουμε στη σταδιακή επιστροφή στη κανονικότητα για την εργασία, την εκπαίδευση, το λιανικό εμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση, την δικαιοσύνη, τη καθημερινότητα… Η μετάβαση πρέπει να γίνει όμως με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα :

– η ιχνηλάτηση με όλα τα τέστ ( self, rapid, PCR ), για να γίνεται με όρους ολοκληρωμένης επιδημιολογικής επιτήρησης, πρέπει να γίνει στο επίπεδο της υγειονομικής κοινότητας, των οικογενειακών γιατρών και των ομάδων υγείας με νοσηλευτές – επισκέπτες υγείας – κοινωνικούς λειτουργούς, της οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας  – δημόσιας ( ΤΟΜΥ, ΚΟΜΥ, Περιφερειακά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας ) και ιδιωτικής. Μόνον έτσι θα υπάρχει η διαρκής εικόνα για τα κρούσματα και τις εστίες διασποράς και μόνον έτσι θα δίνονται οδηγίες απο γιατρούς για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης.

– είναι κυβερνητική επιπολαιότητα η απόφαση να ανοίξουν τα Σχολεία στη βάση αρνητικών αποτελεσμάτων των self tests τα οποία είναι επισφαλή

– η ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να ανταποκρίνεται και στις τεράστιες ανάγκες της μάχης με τον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του και στη προοπτική της οργάνωσης ενός ΝΕΟΥ ΕΣΥ, καθολικού – ποιοτικού – ολοκληρωμένου – δωρεάν, που να καθιστά τη χώρα μας πρότυπο για τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας της προς όλους, ακόμη και στις δυσπρόσιτες περιοχές της και ασφαλώς στους τουριστικούς προορισμούς της.

– ο ιδιωτικός τομέας υγείας να θεωρείται συμπληρωματικός και όχι κερδοσκοπικά ανταγωνιστικός προς το ΕΣΥ. Γιαυτό η επίταξή του στη μάχη με την πανδημία έπρεπε να γίνει άμεσα στην έναρξη  της ασφυκτικής πίεσης του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη – Βόρεια Ελλάδα και προφανώς και τώρα στην Αττική, με τη συνεχιζόμενη τεράστια ανάγκη συμβολής και των μεγάλων Ιδιωτικών Κλινικών.

– οι εμβολιασμοί πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε όλες τις ομάδες που εργάζονται σε εστίες συνωστισμού και υπερμετάδοσης.

Τα σημαντικά αυτά ζητήματα απαιτούν τη κατάστρωση έστω και τώρα εθνικού σχεδίου ” ελευθερίας” απο τη πανδημία που να λαμβάνει υπόψη χρήσιμες προτάσεις της ΟΕΝΓΕ, της ΠΟΕΔΗΝ, του ΠΙΣ, της επιστημονικής κοινότητας και των Κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να ανταποκριθεί στην αναγκαιότητα αυτή έκανε έγκαιρα τις υποδείξεις του και στη συνέχεια κατέθεσε ολοκληρωμένο σχέδιο μετάβασης στο ολοκληρωμένο και ποιοτικό ΕΣΥ, ως κορυφαία πολιτική προτεραιότητα στο Πρόγραμμά του για την εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση.

Η μετάβαση στην επόμενη μέρα της εφιαλτικής περιπέτειας για να είναι ασφαλής και αποτελεσματική, πρέπει να είναι αποτέλεσμα διεξοδικής διακομματικής συνεννόησης στις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, ομοψυχίας, εθνικού – κι οχι μόνον κυβερνητικού –  σχεδίου.

 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικές δημοσιεύσεις