«Αν κοιτάξεις πολύ την άβυσσο, στο τέλος η άβυσσος θα κοιτάξει εσένα»

Καθημερινά κατακλυζόμαστε από αναφορές σχετικά με τον κορωναϊό μέσα από τα δελτία ειδήσεων, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τους οργανισμούς υγείας και τις απλές καθημερινές συζητήσεις. Ο εγκέφαλος μας καλείται να απορροφήσει μία τεράστια ποσότητα πληροφοριών και στατιστικών, πολλές από τις οποίες είναι συγκεχυμένες και ανυπόστατες.  Επιπλέον, η κατάσταση υποχρεωτικού εγκλεισμού στην οποία έχουμε περιέλθει, ενισχύει τα συναισθήματα άγχους, αγωνίας, αβεβαιότητας, θλίψης και φόβου.

Η οδηγία “μείνετε ψύχραιμοι” δεν αρκεί για να ανακουφίσει, αλλά χρειάζεται μια πιο συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τι μπορεί να γίνει ώστε να απαλύνουμε τον συναισθηματικό αντίκτυπο  όλης αυτή τη συνθήκης;

  • Εγκαταλείπουμε την ατομικότητά μας και προσφεύγουμε σε μια πιο αλληλέγγυα και ενσυναισθητική σχέση με τους ανθρώπους γύρω μας.  Ταυτόχρονα, διατηρούμε και ενδυναμώνουμε την επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους μας, χωρίς να αφήνουμε αυτή την επαφή να αναλώνεται στη ”συμφορά που μας βρήκε”.
  • Επιλέγουμε υγιείς και δημιουργικούς περισπασμούς όπως το διάβασμα ενός ανάλαφρου βιβλίου, μια αστεία ταινία, τη σωματική άσκηση ή  την  εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή οποιασδήποτε δεξιότητας.
  • Προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε από αξιόπιστες πηγές, να επεξεργαζόμαστε λογικά τις πληροφορίες και να αποφεύγουμε τη δραματοποίηση και την υπερβολή.
  • Αποφεύγουμε τη συνεχόμενη έκθεση στη ροή πληροφορίας και επιλέγουμε συγκεκριμένες στιγμές της ημέρας προκειμένου να ενημερωθούμε (πχ μόνο πρωινά και βραδινά δελτία ειδήσεων), όπως συνέβαινε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.
  • Υιοθετούμε ρουτίνες φροντίδας του εαυτού και υγιεινές συνήθειες: ξεκουραζόμαστε, τρεφόμαστε σωστά, προσέχουμε την υγιεινή μας και δεν παραιτούμαστε από το ενδιαφέρον για την εξωτερική μας εμφάνιση, πάμε έναν περίπατο με το κατοικίδιό μας.
  • Προσέχουμε το πώς μιλάμε μπροστά στα παιδιά και τους πιο ευάλωτους σχετικά με τον Covid-19. Είναι σημαντικό να τους εξηγούμε – ενημερώνουμε, χωρίς να τους στρεσάρουμε.
  • Υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας και στους άλλους ότι πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση κατά την οποία χρειάζεται να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί αλλά όχι πανικόβλητοι. Προσπαθούμε να εστιάσουμε στο “εδώ και τώρα” παρά να καταστροφολογούμε.
  • Συναισθανόμαστε και υποστηρίζουμε με κάθε δυνατό μέσο τους συνανθρώπους μας που νοσούν καθώς κι εκείνους που εργάζονται στη πρώτη γραμμή.
  • Προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατό σε επαφή με τα όρια των ψυχικών μας αντοχών και, όταν νιώθουμε τις δυνάμεις μας να μας εγκαταλείπουν, να μη διστάζουμε να ζητάμε βοήθεια από εξειδικευμένες υπηρεσίες και επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
  • Σκεφτόμαστε πως αυτή η κατάσταση απομόνωσης στην οποία έχουμε βρεθεί, χωρίς να έχουμε επιλέξει, δεν είναι απαραίτητα καταστροφική, μια που μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στους δικούς μας ανθρώπους ή και στον ίδιο μας τον εαυτό.

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας νομού Τρικάλων παρέχει υπηρεσίες σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά που αντιμετωπίζουν περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η Κινητή Μονάδα παρέχει:

  • Πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία των ψυχικών διαταραχών.
  • Παρακολούθηση και φροντίδα των ανθρώπων με διαταραχές της ψυχικής υγείας.
  • Συμβουλευτική σε άτομα, οικογένειες και ομάδες για θέματα ψυχικής υγείας.
  • Δραστηριότητες καταπολέμησης του αποκλεισμού, των προκαταλήψεων και των διακρίσεων που συνήθως συνοδεύουν την ψυχική διαταραχή.

 

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ν. Τρικάλων

ΓΡΑΜΜΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

24310 73385,  24310 70626

Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00 – 14:00

Οι Ψυχολόγοι και οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της Μονάδας έχουν ενταχθεί και παρέχουν υπηρεσίες και μέσω της τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον κορωνοϊό  10306

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις