Στον ΔΕΔΔΗΕ μοιράζουν δωράκια στους εαυτούς τους

Του Άρη Ι. Τάτση

            Το διαβάζεις και σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι (https://primenews.press/ston-deddie-dinoun-bonous-stous-eaftous-tous). Είναι προκλητικοί. Δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα. Ο Στέφανος Χίος τους αποκαλεί καθάρματα και ρεμπεσκέδες αισχίστης μορφής (link). Δεν υιοθετώ το λεξιλόγιό του.

Ψυχραιμία. Ο θυμός είναι κακός σύμβουλος.

Πάμε από την αρχή. Και ποιος είναι ο ΔΕΔΔΗΕ αναρωτιούνται κάποιοι αναγνώστες. Τα αρχικά σημαίνουν Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος. Είναι ένα τμήμα της παλιάς ΔΕΗ, που αποκόπηκε από αυτή το 2011 και πλέον αποτελεί αυτοτελή ανώνυμη εταιρία. Το 51% ανήκει στη ΔΕΗ, το υπόλοιπο 49% στην ξένη εταιρία Macquarie Asset Management (https://deddie.gr/el/deddie/i-etaireia/profil/). Η πώληση του 49% στην ξένη εταιρία είναι πρόσφατη (https://www.capital.gr/epixeiriseis/3618070/dei-oloklirosi-tis-polisis-tou-49-tou-deddie-sti-macquarie-asset-management).

Πρακτικά μιλώντας ο ΔΕΔΔΗΕ συντηρεί και γενικώς διαχειρίζεται το δίκτυο, παίρνει τις ενδείξεις των μετρητών (μετράει τα “ρολόγια”) και τις δίνει στη ΔΕΗ και τους λοιπούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος για να μας στείλουν το μπουγιουρντί.

Αυτό που καταλογίζει το δημοσίευμα της primenews στον Τάσο Μάνο, διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, είναι ότι έτρεξε σε στημένο αγώνα και μετά “στεφάνωσε” με χρήματα τον εαυτό του ως νικητή (“Η επίμαχη απόφαση του ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ έχει αριθμό 4052 και ελήφθη στις 16 Δεκεμβρίου 2021 μετά από εισήγηση του Τ. Μάνου, ο οποίος πήρε και μπόνους. Σε μία ευνομούμενη εταιρεία για να υπολογιστούν το μπόνους των στελεχών του ΔΕΔΔΗΕ για το 2021, θα έπρεπε τον Δεκέμβριο του 2020 να καθορισθούν οι στόχοι του 2021. Και τον Δεκέμβριο του 2021, που συντάσσεται ο απολογισμός του 2021, διαπιστώνεται το ποσοστό επιτυχίας του κάθε στόχου και ανάλογα υπολογίζεται και το μπόνους που θα πάρουν τα στελέχη…”). Θα δείτε παρακάτω που και πως τα βρήκε ο Μάνος τα παραπανίσια χρήματα που μοίρασε.

Όσο κι αν μας θυμώνει η προκλητική συμπεριφορά του Μάνου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ιδιωτική επιχείρηση. Ο Μάνος στους μετόχους της εταιρίας δίνει λογαριασμό για το πως διαχειρίζεται τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ. Την ξένη εταιρία δεν την ξέρω. Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Βρείτε εσείς σε ποιον ανήκουν οι μετοχές της.

Δηλαδή δε μπορούμε να βάλουμε τον Μάνο στη θέση του; Ίσα ίσα. Το αντίθετο. Αρκεί να κινηθούμε σωστά.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που μας δίνουν τα άρθρα 288 και 388 του Αστικού Κώδικα. Πολύ απλά αν αλλάξουν δραματικά οι συνθήκες μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας υπάρχει η δυνατότητα να προσαρμόσει το Δικαστήριο τη συμφωνία στις νέες συνθήκες. Πολλοί από εσάς γνωρίζετε προσωπικά πως μετά τα μνημόνια τα Δικαστήρια τροποποίησαν πάμπολλες μισθώσεις (“κούρεψαν” τα ενοίκια). Οι ίδιες διατάξεις αποτέλεσαν τη νομική βάση. Δεν πρόκειται να επεκταθώ. Για όποιον ενδιαφέρεται να μελετήσει το ζήτημα μια εισαγωγή περιέχεται στο άρθρο αυτό (https://www.esdi.gr/nex/images/stories/pdf/epimorfosi/2020/konstaef_2020.pdf).

Ωραία. Και γιατί τίθεται ζήτημα “κουρέματος” του λογαριασμού του ρεύματος; Επειδή απλά έτσι μας συμφέρει; Όχι δα.

Πάρτε ένα λογαριασμό της ΔΕΗ (ή του άλλου παρόχου, δεν το ξαναγράφω παρακάτω, εννοείται) στα χέρια σας. Κάτω από το ποσό που πληρώνετε για τη ΔΕΗ θα δείτε τις μυστήριες “ρυθμιζόμενες χρεώσεις”. Όχι δεν πρόκειται για ρύθμιση. Είναι κι αυτά τα χρήματα μέρος του ίδιου λογαριασμού. Υπολογίζεται σε περίπου 36% αυτών που πληρώνετε για τη ΔΕΗ. Σας φαίνεται μικρό το ποσοστό και τα χρήματα που καταλήγετε να πληρώνετε;

Γυρίστε σελίδα στο λογαριασμό. Με ψιλά γράμματα σας κάνουν την τιμή να σας εξηγήσουν τι είναι αυτές οι “ρυθμιζόμενες χρεώσεις”:

  1. ΑΔΜΗΕ. Άλλη εταρία αυτή που προέκυψε μετά το διαμελισμό της ΔΕΗ. “Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας”. Το κουβαλάνε φαίνεται με φορτηγά το ρεύμα.
  2. ΔΕΔΔΗΕ. Αυτός παίρνει τα πολλά από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
  3. Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Τι σημαίνει ΥΚΩ μπορείτε να το δείτε εδώ (https://www.dei.gr/el/dei-omilos/i-dei/dimosiefseis/dimosies-diavoulefseis/nomiko-kathestos-gia-tis-xreoseis-ypiresion-koinis-ofeleias-uko/), δηλαδή πολύτεκνοι, κοινωνικό τιμολόγιο, ακριτικά νησιά κλπ.
  4. ΕΤΜΕΑΡ. Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων είναι ένα ακόμη ειδικό τέλος που επιβαρύνει τον καταναλωτή ρεύματος καθώς αποζημιώνει τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (https://www.pir.gr/foreis/etmear/).
  5. Λοιπές χρεώσεις. Αφορά ασήμαντα ποσά τουλάχιστον για τους οικιακούς καταναλωτές, οπότε δεν ασχολούμαστε στο πλαίσιο αυτό. Οι βιομήχανοι ούτως ή άλλως έχουν νομικό επιτελείο. Μπορούν να του αναθέσουν να ασχοληθεί.

Το βασικό που χρειάζεται να κρατήσετε είναι ότι οι χρεώσεις αυτές είναι αναλογικές επί της κατανάλωσής σας. Ο λογαριασμός που κρατάτε στα χέρια σας το λέει ξεκάθαρα. Τόσο επί τόσο, τόσο. Η ΔΕΗ βέβαια δε διευκρινίζει πώς υπολογίζονται τα ποσά που μας χρεώνει για όλους αυτούς ως αναλογικές χρεώσεις ανά κιλοβατώρα που καταναλώνουμε. Ρίξτε μια ματιά στο λογαριασμό για να καταλάβετε τι εννοώ. Φαίνεται λοιπόν εκ πρώτης όψεως ότι οι χρεώσεις αυτές είναι συνδεδεμένες με την τιμή του ρεύματος. Κι αν ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ μας κάνουν την τιμή κι απαντήσουν εγγράφως με ιδιαίτερη χαρά θα δημοσιεύσω την απάντηση.

            Αντιλαμβάνεστε όμως ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν επηρέασε στο παραμικρό τη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος, τη συντήρηση του δικτύου, τη μέτρηση των “ρολογιών” της ΔΕΗ, την ηλιοφάνεια που έπεσε πάνω στα φωτοβολταϊκά και τον αέρα που “γύρισε σβούρα” τις ανεμογεννήτριες. Τόσο απλά.

Όλοι αυτοί, λοιπόν, δε γίνεται να απλώνουν το χέρι στην τσέπη μας και να την ξαλαφρώνουν έτσι επειδή ο Πούτιν με τον Ζελένσκι αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους με τα όπλα. Είναι εντελώς αδιανόητο.

Ναι η διαδικασία έχει κόστος, αλλά δε χρειάζεται να την επωμιστεί ο καθένας σας ξεχωριστά. Οι οικιακοί καταναλωτές έχετε ενώσεις καταναλωτών κι οι επαγγελματίες έχετε επιμελητήρια.

            Επειδή το θέμα είναι τόσο απλό, εκτιμώ ότι αν μόνο στην Ήπειρο κατατεθούν από μία αγωγή σε Άρτα, Γιάννενα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα η κυβέρνηση (ο λαλίστατος Γερωργιάδης και ο άφαντος Σκρέκας) δε μπορεί να κάνει αλλιώς και θα εισάγει μια τροπολογία σε ένα νόμο.  Συνεπώς είναι πολύ πιθανό ο αγωγές να μη χρειαστεί καν να εκδικαστούν.

Χρειάζεται όμως να βιαστείτε. Προσέξτε ότι ο Μάνος έστησε το πάρτι με τα δώρα με αυτά που περίσσεψαν από τις αυξήσεις στο ρεύμα του φθινοπώρου 2021 (που κι αυτές μας είχαν πει ότι είναι εκτάκτως έκτακτες κι εντελώς προσωρινές). Του έφτασαν τα χρήματα να δώσει πρώτα και πάνω απ’ όλα στους μετόχους και μετά μοίρασε τα δωράκια στο εαυτό του και τους άλλους διευθυντάδες.

Τώρα, μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη. Είναι πολλά τα λφτά. Κι υπάρχει περίπτωση να μπει καμιά ιδέα στο μυαλό του Μάνου να αρχίσει να τραγουδάει στον Ζελένσκι “φαντάρε μου, φαντάρε μου, πάρε με στη στρατώνα”. Και τι θα απογίνουμε μετά, χωρίς Τάσο Μάνο διοικητή του ΔΕΔΔΗΕ;

Και για να σοβαρευτούμε. Ευλόγως θα σκεφτείτε ότι αυτή είναι μια μικρή παρέμβαση στο λογαριασμό του ρεύματος. Ναι αλήθεια είναι αυτό. Ταυτόχρονα όμως για πρώτη φορά θα πείτε στο Μάνο, τους μετόχους της ΔΕΗ, την ξένη εταιρία Macquarie και τους λοιπούς ότι δεν είστε κορόιδα. Αυτή είναι αξία ανυπολόγιστη.

Ό,τι κι αν γίνει τελικά όλοι μας χρωστάμε χάρη στον Μάνο που με τον άκομψο και βλακώδη χειρισμό του τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του και μας έκανε σοφότερους. Είδατε που δε χρειάζεται ο θυμός; Ο άνθρωπος πάλευε ειλικρινά να μας ανοίξει τα μάτια και κάποιοι τον βρίζατε.

Για τον επίλογο, εμείς οι ηπειρώτες ας αναλογιστούμε τη δύναμη της τοπολαλιάς μας. Της τόσο υποτιμημένης. Άιντε τώρα να εξηγήσεις στη βάβω τι είναι τα γκόλντεν μπόις (golden boys). Μόλις της πεις όμως για τον Μάνο “του χ’σό μ’”, τα πιάνει όλα στον αέρα.

Ο Άρης Τάτσης είναι δικηγόρος Άρτας (https://aristatsis.wordpress.com/). Ειδικεύεται σε διαζύγια, τροχαία ατυχήματα και πτωχευτικό νόμο.

Σχετικές δημοσιεύσεις