ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ ΤΑ … ΣΥΝΝΕΦΑ

Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D.Ed., M.Ed., Ph.D.

 

Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά και την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο των Τούρκων, ήταν κακές. Τον τελευταίο, όμως, καιρό τείνουν να γίνουν κάκιστες.

Η επιθετική ρητορική όλων των παραγόντων της γείτονος χώρας δεν έχει προηγούμενο.

Η Τουρκία, μετά το παράνομο Τουρκολιβυκόμνημόνιο και το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας»,προσπαθεί να στήσει ένα πολεμικό σκηνικό.

Στην εχθρική της φαρέτρα επιστράτευσε προσφάτως και τον αφοπλισμό των Ελληνικών νησιών. Την ίδια στιγμή, που στα Μικρασιατικά παράλια, στήθηκε η 4η Τουρκική Στρατιά, μ’ έναν ολόκληρο αποβατικό στόλο.

Δημιουργεί, αργά αλλά σταθερά, μία πολεμική ατμόσφαιρα και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να συμβεί και πως μπορεί να εξελιχθεί ένα «ατυχές» γεγονός τόσο στον αέρα όσο και στην θάλασσα ή στην στεριά.

Είναι γεγονός πως οι δραστηριότητες των Αμερικανών στην Σούδα της Κρήτης και στην Αλεξανδρούπολη δημιούργησαν ένα σκηνικό φόβου στους Τούρκους.

Η καθυστέρηση των ΗΠΑ να δώσουν πολεμικό υλικό και η σχεδόν άρνηση αναβάθμισης των Τουρκικών F-16 επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Έτσι η Τουρκία, μετά την πρόσφατη συμφωνία με την Λιβύη για παραχώρηση άδειας εύρεσης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, εκβιάζει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Η ενέργειά τους αυτή φέρνει πιο κοντά ένα πολεμικό επεισόδιο, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει μία τέτοια κίνηση, η οποία βλάπτει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα.

Η Ελλάδα είναι όλη ενωμένη, για την αντιμετώπιση μίας τέτοιας ενέργειας.

Φαίνεται πολύ δύσκολο να προκαλέσει επεισόδιο ο Ερντογάν, στα Ελληνικά νησιά, που είναι πολύ καλά οργανωμένα. Ενώ ο χώρος νότια της Κρήτης μπορεί να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης.

Ο Ερντογάν κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πούτιν στην Ουκρανία και θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα, όπως στην Κύπρο.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε πλήρη ετοιμότητα, με πολύ υψηλό φρόνημα.

Θα ρωτήσει κάποιος, γιατί τα κάνει όλα αυτά ο Ερντογάν;

Γιατί έχει ανάγκη από πετρέλαιο και αέριο.

Γιατί πηγαίνει σε εκλογές, την στιγμή που δημοτικότητά του πέφτει.

Γιατί θέλει να εκβιάσει τους Αμερικανούς και να τορπιλίσει τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Γιατί θέλει να σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «άνευ όρων» και με όλα τα θέματα ανοιχτά.

Γιατί, τέλος, θέλει να ξεπεράσει σε δόξα τον Κεμάλ Ατατούρκ, χτίζοντας τη Νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν είναι δύσκολο να ικανοποιηθεί και οι Διεθνείς Συνθήκες υπάρχουν για να τηρούνται και όχι για να ανατρέπονται μονομερώς.

Κανείς δεν γνωρίζει εάν, σε μία πολεμική σύρραξη με τους Τούρκους, θα είμαστε μόνοι μας ή θα έχουμε και συμπαράσταση, γιατί μέχρι στιγμής όλοι οι Σύμμαχοι αρκούνται σε προφορικές δηλώσεις.

Γεγονός όμως είναι πως οι Αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν το «ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά» οι δε Νέοι «ορκίζομαι να φυλάττω πίστη εις την Πατρίδα».

Κανένας δεν πρέπει να λησμονεί, αλλά προπάντων οι Τούρκοι, αυτό που έλεγε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ (1874-1965), κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι «οι Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Δυστυχώς, πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου.

Σχετικές δημοσιεύσεις