Μετράει πληγές ο Δήμος Μετεώρων από τον Daniel

Καθίζηση στη γέφυρα Διάβας – Έπεσε το πέτρινο γεφύρι Σαρακίνας

Μάχη για να αποκατασταθούν οι ζημιές και η πρόσβαση με τα χωριά

 

Του Θανάση Βλάχου

[email protected]

 

Εικόνες βιβλικής καταστροφής άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel και στον Δήμο Μετεώρων που μετράει πλέον πληγές και δίνει μάχη για να αποκατασταθεί η επικοινωνία με τα χωριά απέναντι της Καλαμπάκας και κυρίως εκείνα του ορεινού όγκου.

Οι τεράστιοι όγκοι νερού χτύπησαν αλύπητα την περιοχή με συνέπεια να υποστεί καθίζηση η γέφυρα που συνδέει την Καλαμπάκα με την Διάβα και η οποία πριν λίγα χρόνια είχε ανακατασκευαστεί μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενώ και το ιστορικό πέτρινο γεφύρι Σαρακίνας με πεντακόσια και πλέον χρόνια ζωής –πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναστήλωσης και συντήρησής του-έχασε το κεντρικό του τόξο από την μανία των υδάτινων όγκων που το έπληξαν βάναυσα.

Βέβαια το κακό δεν σταμάτησε εκεί καθώς και η νέα γέφυρα Σαρακίνας αποκλείστηκε από την κυκλοφορία καθώς τα νερά έφαγαν και παρέσυραν τμήμα της όχθης που εφάπτεται με αυτή από την πλευρά του Κόζιακα με συνέπεια να αποκοπεί η επικοινωνία όλων των χωριών προς Καλαμπάκα και η κυκλοφορία να γίνεται για ένα δεκαήμερο περίπου μέσω της γέφυρας Διαλεχτού αναγκάζοντας τους κατοίκους να διανύουν 70 χιλιόμετρα για να πάνε στις δουλειές τους.

Τα πράγματα απερίγραπτα και ακόμα χειρότερα στον ορεινό όγκο όπου οι καταστροφές είναι τεράστιες έως ολικές στα δίκτυα υποδομής καθώς από τις πτώσεις δέντρων και την μανία του νερού υπήρξαν ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και όλα τα χωριά να βυθιστούν στο σκοτάδι για αρκετές ημέρες, να μείνουν χωρίς νερό καθώς τα δίκτυα καταστράφηκαν ενώ έπεσαν και αρκετές γέφυρες διακόπτοντας την επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Προβλήματα αντιμετώπισαν και οι κάτοικοι που χρειάστηκε με ελικόπτερα να τους μεταφερθούν προμήθειες σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα ενώ ορισμένοι με προβλήματα υγείας μεταφέρθηκαν με αεροδιακομιδές σε νοσοκομεία για την παροχή υπηρεσιών υγείας.

Το τοπίο στον ορεινό όγκο έχει αλλάξει κυριολεκτικά όπως μεταφέρουν συνεργεία που εργάζονται ακατάπαυστα για να αποκαταστήσουν τις καταστροφές και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Γιάννη Μπουτίνα πως ο Ασπροπόταμος και κάποιες άλλες περιοχές δεν θυμίζουν το παρελθόν.

Μηχανήματα της Περιφέρειας, του Δήμου Μετεώρων αλλά και ιδιωτικά που επιστρατεύτηκαν δουλεύουν σε καθημερινή βάση από το ξημέρωμα μέχρι τη νύχτα ώστε να ανακουφιστούν οι πληγείσες περιοχές που μετρούν πληγές με την πάροδο του χρόνου.

Βέβαια κάποια χρήματα που ανακοινώθηκαν για τον Δήμο Μετεώρων ύψους 1.000.000 ευρώ με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής θα διατεθούν με απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους ώστε να επιταχυνθούν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών όπως ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Αλέκος.

Ωστόσο όπως όλοι συμφωνούν θα πάρει χρόνο για να γίνουν όλα όπως πριν αλλά με συνεργασία και αλληλεγγύη υπάρχει αισιοδοξία πως τελικά τα πράγματα θα φτιάξουν.

Όσον αφορά την γέφυρα Διάβας ήδη έχουν γίνει αυτοψίες από κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας, του υπουργείου αλλά και του στρατού και αναμένεται με ενδιαφέρον ποια τελικά θα είναι η λύση που θα προτείνουν για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας καθώς οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της αντίπερα όχθης φοβούνται μια νέα οικονομική καταστροφή ανάλογη με εκείνη που έζησαν πριν μερικά χρόνια.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις