Η λίμνη Κάρλα, ο Μάκης Εξαρχόπουλος και μια πρόταση παγκόσμιας ανάδειξης της!

(Με αφορμή το αποψινό αφιέρωμα στη «Μηχανή του Χρόνου», COSMOTE HISTORY 9μ.μ.)

 

 

Η «Μηχανή του Χρόνου» κάνει στάση απόψε στις 9μ.μ. ( στο COSMOTE HISTORY) στη λίμνη Κάρλα, μία από τις αρχαιότερες λίμνες της Ελλάδας και της Θεσσαλίας η οποία όμως τη δεκαετία του 1960 αποξηράνθηκε. Η φύση όμως είπε όχι σε αυτή την …. επέμβαση του ανθρώπου και όλοι κατάλαβαν πως η λίμνη (βρίσκεται στους πρόποδες του Βόρειου Πηλίου στα σύνορα των νομών Μαγνησίας και Λάρισας) πρέπει να ξανασυσταθεί για να ισορροπήσει το Περιβάλλον. Όμως από τα 180.000 περίπου στρέμματα στα οποία έφθανε το χειμώνα, πριν την αποξήρανση της, οι άνθρωποι την περιόρισαν στα 40.000 στρέμματα αφού τα υπόλοιπα ήδη είχαν δοθεί για καλλιέργεια.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η φύση όμως πήρε την… εκδίκηση της και τα νερά που ήρθαν από παντού κάλυψαν ξανά και τα 180.000 στρέμματα και μέχρι σήμερα δεν λένε να φύγουν.

Το τι θα γίνει με τα στρέμματα της Κάρλας που βρέθηκαν κάτω από το νερό παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα ζητούμενα στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και απασχολεί την κυβέρνηση, την Περιφέρεια, τους Δήμους και τους κατοίκους της περιοχής.

Βέβαια η «αυθεντική Κάρλα» πριν το 1962 δεν ήταν απλά μία ακόμη λίμνη αλλά μια λίμνη που φιλοξενούσε έναν περίεργο λιμναίο πολιτισμό καθώς στα νερά της ζούσαν και εργάζονταν για εννέα μήνες το χρόνο όλοι σχεδόν οι άρρενες κάτοικοι του χωριού Κανάλια Μαγνησίας. Αυτόν τον τρόπο ζωής, που χάθηκε για πάντα, προσπάθησε να κάνει γνωστό σε ολόκληρη την Ελλάδα – και την Ευρώπη – ο δημοσιογράφος – ερευνητής σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού Μάκης Εξαρχόπουλος και αφιέρωσε γι’ αυτό το σκοπό δέκα χρόνια (1990 – 2000) από τη ζωή του.

Σήμερα το όνομα του έχει συνδεθεί με την ιστορία της λίμνης Κάρλα και είναι αυτονόητο πως κάθε ερευνητής που φθάνει στην περιοχή για να διηγηθεί (έντυπα ή ηλεκτρονικά) την ιστορία να συναντά παντού το όνομα Μάκης Εξαρχόπουλος. Το ίδιο φυσικά συνέβη και με τον εξαίρετο δημοσιογράφο – ερευνητή Χρήστο Βασιλόπουλο ο οποίος μέσα από την καταπληκτική του εκπομπή «Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» μας έχει μάθει τόσα πολλά για την ιστορία της Ελλάδας και των Ελλήνων. Θέλοντας λοιπόν να κάνει ένα επεισόδιο για το χθες και το σήμερα της λίμνης Κάρλα ζήτησε πρώτα – πρώτα από τον Μάκη Εξαρχόπουλο να του αφηγηθεί το πώς έφθασε στην Κάρλα και πως επί δέκα χρόνια αφιερώθηκε στο να φέρει στην επιφάνεια τον λιμναίο πολιτισμό, μοναδικό ίσως στην Ευρώπη, που αναπτύχθηκε εκεί επί αιώνες. Όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε απόψε στο κανάλι της COSMOTE HISTORY στις 9.μ.μ.

Μεγάλο φωτογραφικό και ιστορικό αφιέρωμα, σε επιμέλεια του Μάκη Εξαρχόπουλου, είχε κάνει και το περιοδικό μας «Ξένιος Θεσσαλός» στο 2ο τεύχος του.

Το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε μια ειδική έκδοση για την Κάρλα που εκτός από την εντυπωσιακή ιστορία του χθες θα περιλαμβάνει και προτάσεις για το σήμερα, κάποιες από τις οποίες αν υλοποιηθούν μπορούν να αναγεννήσουν την περιοχή και να την κάνουν παγκόσμιο προορισμό κάθε εποχή του χρόνου…

Δημ. Κρούπης

 

Σχετικές δημοσιεύσεις