Ζούμε σε μια εποχή συνδεδεμένη – ασύνδετη

Γράφει ο Δημήτρης Κρούπης

 

Όπως συνηθίζεται στο τέλος κάθε χρόνου επιχειρούμε όλοι μας κάθε είδους απολογισμούς.

Πολλά ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ αρέσκονται τα τελευταία χρόνια να «αναζητούν» τη λέξη στην οποία να εμπεριέχεται το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς.

Το 2023 φεύγοντας αφήνει πίσω του πολλές λέξεις ή φράσεις που μάλλον, ειδικά στη Θεσσαλία, δεν θα τις ξεχάσουμε ποτέ όπως: πλημμύρα και κλιματική αλλαγή. Σε παγκόσμιο επίπεδο κυριαρχεί η λέξη πόλεμος και Χαμάς καθώς και η Τεχνητή Νοημοσύνη η οποία επελαύνει.

Προσωπικά εμάς μας άγγιξε η απάντηση του ποιητή Βασίλη Αμανατίδη ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με αντικείμενο τη λέξη που χαρακτηρίζει την εποχή που ζούμε πρότεινε το «συνδεδεμένη-ασύνδετη». Συνδεδεμένη γιατί πλέον σχεδόν όλοι είμαστε συνδεδεμένοι παγκόσμια μέσω των Η/Υ με οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο και έχουμε την ψευδαίσθηση πως συμμετέχουμε σε όλα αυτά, πως γνωρίζουμε χιλιάδες ανθρώπους και πως κάθε like που ανταλλάσσουμε σημαίνει και αληθινή επαφή. Στην πραγματικότητα παραμένουμε ασύνδετοι ακόμη και με τους δικούς μας ανθρώπους με τους οποίους επικοινωνούμε όλο και δυσκολότερα, όλο και λιγότερο και ζούμε ο καθένας στον κόσμο του.

Ας βάλουμε ως βασικό μας στόχο το 2024 να έρθουμε πιο κοντά με τον διπλανό μας άνθρωπο, να τους σφίξουμε το χέρι, να ακούσουμε τα θέλω του, τους προβληματισμούς του και ας καθιερώσουμε κάποιες ώρες της ημέρας που θα κλείνουμε το κινητό μας και τα λάπτοπ και να επικοινωνούμε με «αληθινούς» ανθρώπους!

 

Σχετικές δημοσιεύσεις