Από σήμερα και πέρα… και για πάντα! – Γράφει ο Χρήστος Αντ. Λάππας, πρ. Δήμαρχος Τρικκαίων

(φοβούμαι πως τελικά η κ. Γεννηματά γίνεται η “καλύτερη χορηγός της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ”…)

 

Άστραψε και βρόντηξε, η κ. Γεννηματά στη συνεδρίαση της Κ.Ο., που ασχολήθηκε με την στάση των κ. Παπανδρέου και Καστανίδη στο νομοσχέδιο για τον “εξορθολογισμό” των διαδηλώσεων ή πως το Αστυνομικό Κράτος κομψευόμενο επανέρχεται.

Με προφανή την αίσθηση αναπλήρωσης, της χαμένης αθωότητας και τρωθείσας ηγεσίας της διεμήνυσε: Όποιος από σήμερα και πέρα δεν σεβαστεί τις αποφάσεις των οργάνων, να γνωρίζει (λες και δεν το γνώριζε!)ότι θέτει τον εαυτό του εκτός Κ.Ο.

Τα όργανα λειτουργούν δημοκρατικά μέσα από τον σεβασμό των αποφάσεων της πλειοψηφίας. Τα όσα συνέβησαν χθες…. θόλωσαν το στίγμα μας, χτύπησαν τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας και έριξαν νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Αμήν!!! Αλλά από σήμερα και πέρα… και για πάντα ,κ.Γεννηματά. Γιατί και η ίδια γνωρίζετε, πέρα από το ότι μου θύμισες τη μακαρίτισσα τη μάνα μου -άμα το ξανακάνεις θα σε μαλώσω- ότι η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, ούτε ως κωμωδία.

Αλλά κι αν ήθελε επαναληφθεί με ανάλογα χαρακτηριστικά, με ποιό ηθικό ανάστημα, θα εφαρμόσετε δύο μέτρα και δύο σταθμά; Γιατί κάτι που δεν κάνατε τώρα, θα το κάνετε μιαν άλλη φορά. Η ηγεσία δεν είναι, για να βλέπει τα τραίνα να περνούν! Γι αυτό το “από σήμερα” γίνεται, για κάθε από σήμερα… και για πάντα.

Υπάρχει όμως κι ένας άλλος πολύ σοβαρός λόγος. Ποτέ ζητήματα αρχών, δεν μπαίνουν πάνω στην προκρούστεια κλίνη των αποφάσεων της πλειοψηφίας των οργάνων, σε κάποια λείψανα Δημοκρατικού προγραμματισμού. Η εγρήγορση και η υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και της συνάθροισης, δεν υπόκεινται σε Αστυνομικούς ελέγχους και άδειες, ούτε σε αυταρχισμούς αντικειμενικής ευθύνης. Πάντα η Προοδευτική Παράταξη είχε σημαία της τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, αυτό ήταν πού μας ξεχώριζε από την συντηρητική παράταξη, κι όχι να συμβάλλουμε κι εμείς στην επανίδρυση του Αστυνομικού Κράτους. Ήμαρτον, Άνθρωπέ Μου!

Μετά απ’ όλα αυτά, υποκριτικά διαμαρτύρεστε, για το ποιός ρίχνει νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ; Και να έψαχναν καλύτερο χορηγό δεν θα ‘βρισκαν.

Τα λόγια μπορεί ν’ ακούγονται σκληρά, μα θάταν ψεύτικα, όπως λέει κι ο ποιητής, αν ήταν άλλα. Γνωρίζω ακόμη, ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις στην κοινωνική βάση του ΚΙΝΑΛ και τα αντίστοιχα όργανα. Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και παλιότερα, όταν διαφώνησα, αν και Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, με τη βδέλλα του αυριανισμού,το1998 που κατήγγειλα τον κοινοβουλευτικό φεουδαρχισμο ή όταν μίλησα για τους πεφυσιωμένους και σπουδαρχίδηδες που κυριαρχούσαν στο ΠΑΣΟΚ,με την ενσωμάτωση στην κρατική εξουσία. Είναι διαχρονική πεποίθησή μου, τα όργανα της κοινωνικής βάσης των κομμάτων, αντί να χειροκροτούν μόνο, να εκφράζουν κάθε φορά, το Δημοκρατικά αναγκαίο και κοινωνικά δίκαιο.

Πολλές φορές δεν το κάναμε κι εμείς, δεν το έκαναν οι ΣΥριζαίοι, στην υπόθεση της Novartis, όταν προτίμησαν το σκοτάδι της κουκούλας των προστατευόμενων μαρτύρων, από την διαφάνεια και το φως της Δημοκρατίας, κι όταν αποδέχθηκαν το ριάλιτυ των εγκλείστων και τα μυστήρια του κ. Παππά, για τις τηλεοπτικές άδειες, από το όλα καθαρά και πάνω στο τραπέζι.

Το κάνουν τώρα και οι Νεοδημοκράτες, που δεν αντιδρούν στα Εθνικιστικά βαρίδια μέσα στο κόμμα τους (Σαμαράς: κανένας διάλογος με τον πειρατή!) για τα Ελληνοτουρκικά προβλήματα. Αλλά, αν δεν υπάρξει διάλογος, προς τί η ρητορική  και η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου; Χωρίς διάλογο, αυτό που μένει, είναι η λογική της ισχύος και της σύγκρουσης.

Δυστυχώς, Φίλοι, η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός και αρκετές φορές οδηγεί στην κόλαση, όχι την Μεταφυσική, αλλά την πραγματική.

Από την εφημερίδα ΔΙΑΛΟΓΟΣ την 20η/7/2020

Σχετικές δημοσιεύσεις