ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 1826

Πέρασαν 194 χρόνια από εκείνη τη δραματική νύχτα της ηρωικής Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων Ελλήνων στο Μεσολόγγι!
Η έξοδος των πολεμιστών και των οικογενειών, που έγινε σε τρεις φάλαγγες με επικεφαλής τους στρατηγούς Νότη Μπότσαρη, Δημήτριο Μακρή και Κίτσο Τζαβέλα, από τρία ανοίγματα του τείχους, ξεκίνησε γύρω στις 9 το βράδυ, “εις τας δύο ώρας της νυκτός”, σύμφωνα με τη γραπτή ιστορική απόφαση των πολιορκημένων.
Ήταν το βράδυ της 10ης Απριλίου του 1826, “ημέρα Σάββατον (του Λαζάρου) και ξημερώνοντας των Βαΐων”, κατά την απόφαση.
Φέτος, η χρονική συγκυρία το έφερε, άν και το ημερολόγιο έχει αλλάξει, το Σάββατο του Λαζάρου να συμπίπτει με την 11η Απριλίου, μία μόλις μέρα μετά την ιστορική Έξοδο του Μεσολογγίου!
Το μεγαλύτερο τμήμα της Φρουράς, που εκείνο το βράδυ διασώθηκε, γύρω στους 1500 πολεμιστές και 13 γυναίκες, από τις οποίες οι τρείς πληγωμένες, έφθασε μετά από 36 μέρες στο Ναύπλιο, όπου τους υποδέχτηκαν ως ήρωες με δάκρυα χαράς και απέραντο θαυμασμό!
Πρόκειται για ένα οδυνηρό οδοιπορικό των διασωθέντων Εξοδιτών, από τη Δυτική Στερεά στην Ανατολική Πελοπόννησο, για έναν δρόμο γεμάτο πόνο και αίμα. Είναι ο δρόμος της μεγάλης θυσίας και της αιώνιας δόξας! Το Μεσολόγγι, μετά από τρείς πολιορκίες, σκλαβώθηκε, οι υπερασπιστές του όμως όχι!
Οι γενναίοι αυτοί υπερασπιστές, μετά την τελευταία πράξη του δράματος, ξεκίνησαν για του Κότσικα τ’ αμπέλι και τη Μονή τ’ Αϊ Συμιού, κι από εκεί για τη Δερβέκιστα (σημερινή Ανάληψη Θέρμου), όπου βρισκόταν το στρατόπεδο των Ελλήνων, και στη συνέχεια για τον Πλάτανο, όπου τους περίμενε ο Καραϊσκάκης, για να συνεχίσουν τελικά την πορεία τους μέχρι το Ναύπλιο!
Σαν σήμερα, στις 13 Απριλίου, οι ηρωικοί εξοδίτες βρίσκονταν στη Δερβέκιστα, απ’ όπου έστειλαν προς την προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδας στο Ναύπλιο, την πρώτη αναφορά τους μετά την Έξοδο!
Πρόκειται ίσως για το πολυτιμότερο ιστορικό έγγραφο της αλληλογραφίας της Φρουράς του Μεσολογγίου, γιατί γράφτηκε από τους ίδιους τους Εξοδίτες, ακριβώς δύο μέρες μετά την ηρωική τους Έξοδο, κι ενώ ακόμη από το μαρτυρικό Μεσολόγγι αναδύονταν οι καπνοί της ελευθερίας!

Το τελευταίο διάστημα, σκυμμένος πάνω σε χάρτες και βιβλία, αλλά και με επιτόπιες έρευνες, ασχολούμαι συστηματικά με το Μεσολόγγι, μελετώντας τις πολιορκίες και την Έξοδο, καθώς και την πορεία των 1500 διασωθέντων Εξοδιτών μέχρι το Ναύπλιο!
Η δραματική αυτή πορεία των Εξοδιτών, όπως διαρκώς διαπιστώνω, παραμένει άγνωστη σε όλους σχεδόν τους Έλληνες!
Στόχος μας, λοιπόν, είναι, ενόψει του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για το Μεσολόγγι, με θέμα την πολιορκία, την Έξοδο και την πορεία των Εξοδιτών μέχρι το Ναύπλιο!
Σήμερα, στη δύσκολη αυτή περίοδο που ζούμε, σαν άλλοι “ελεύθεροι πολιορκημένοι”, καλό είναι να στρέφουμε το βλέμμα στις μεγάλες στιγμές της Ιστορίας μας, εμπνεόμενοι από τη γενναιοψυχία των ηρώων εκείνων!

Μάκης Εξαρχόπουλος

# Η φωτογραφία είναι του Μεσολογγίτη φωτογράφου Νίκου Σιάμου, ο οποίος αναπαρέστησε και φωτογράφησε σκηνές από το πολιορκημένο Μεσολόγγι και την ηρωική Έξοδο.

Σχετικές δημοσιεύσεις