Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Άνοιξη» Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας των καλλιεργιών μας

Η ανάγκη για σχεδιασμό και εκτέλεση αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών αποστραγγιστικών έργων που θα προλαμβάνουν και θα αντιμετωπίζουν αντιπλημμυρικά φαινόμενα που θα προστατεύουν  τις καλλιέργειες των αγροτών αλλά και τη λειψυδρία με έργα που θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα αναδεικνύεται για πολλοστή φορά στο νομό μας και ιδιαίτερα στην δυτική Θεσσαλία.

Αναδεικνύεται επίσης πόσο επικίνδυνη είναι για την περιουσία και τη ζωή του λαού η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και η ιεράρχηση κατασκευής έργων υποδομής με γνώμονα την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Άλλωστε αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές αντανακλώνται σήμερα και στον τομέα υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και όχι μόνο, με την υποχρηματοδότηση, τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, σε μέσα, υλικά και εξοπλισμό στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.

Δεκαετίες τώρα έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα μας να φωνάζουμε και να διεκδικούμε έργα που να προστατεύουν τις περιουσίες και τις ζωές μας. Συναντάμε πάντοτε την εγκληματική αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών.

Καλούμε τους αγρότες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να συγκρουστούν με τις αντιλαϊκές και αντιαγροτικές πολιτικές, μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους και τους άλλους φορείς, με κοινό αγώνα να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα:

  • Τον σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών – εγγειοβελτιωτικών-αποστραγγιστικών έργων που θα προλαμβάνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες αλλά και την λειψυδρία, αποταμιεύοντας και εμπλουτίζοντας τα υδατικά αποθέματα.
  • Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών από των ΕΛΓΑ. Να καλυφθούν οι ζημιές στο 100%. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που βάζει μια σειρά εμπόδια για αυτό, δεν καλύπτει όλες τις αιτίες ζημιών και καταστροφής και στις περισσότερες περιπτώσεις δίνει ψίχουλα σε σχέση με το μέγεθος της ζημιάς. Να δοθούν τώρα όλα τα χρωστούμενα από προηγούμενες ζημιές, από προγράμματα, εξισωτικές αποζημιώσεις.
  • Να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες αλλά και σε αυτούς τους παραγωγούς που είχαν έτοιμα για καλλιέργεια τα χωράφια (οργωμένα – σπαρμένα)

Σχετικές δημοσιεύσεις